23. 3. 2013

Nebankové hypotéky - keď sa Vám banky obracajú chrbtom

Nebankové hypotéky sú pomerne novým produktom na poli pôžičiek. Určené sú najmä tým ľuďom, ktorým bola v banke odmietnutá žiadosť o hypotéku. Nie je tajomstvom, že banky majú na svojich klientov prísne požiadavky a keď niektorú z nich nespĺňajú, jednoducho mu úver neudelia. Bývajú to žiadatelia, ktorí nedávno prišli o prácu, alebo ktorí nemôžu preukázať svoj pravidelný mesačný príjem. Ak aj máte prácu, stále nemáte vyhraté. Stačí, že Váš mesačný plat nie je postačujúci a žiadosť o hypotéku Vám v sekunde zamietnu. Taktiež nebankové hypotéky využijú ľudia, ktorí sa ocitli na zozname zvanom registrer dlžníkov, alebo sa práve nachádzajú v exekučnom konaní.

Ak sa vo vyššie uvedených riadkoch vidíte, potom sú nebankové hypotéky určené práve pre Vás. Určite ale pre Vás nebude novinkou fakt, že ako každý nebankový produkt, tak aj nebankové hypotéky sú charakteristické vysokými úrokmi a množstvom zbytočných poplatkov, vďaka ktorým konečná splatená suma úveru viac a viac narastá. Keďže ide o Vaše peniaze presvedčte sa najskôr, či naozaj neexistuje žiadna možnosť, ako by ste mohli získať hypotekárny úver v banke. Ak ste túto variantu vylúčili, až potom si požiadajte o hypotéku v nebankovom sektore.

Keď už hovoríme o nebankovom sektore, pred samotným podaním žiadosti si spravte dôkladný prieskum aktuálnej ponuky. Zameriavajte sa hlavne na spoločnosti s dlhoročnou tradíciou poskytovania pôžičiek, lebo tak sa môžete vyhnúť nepríjemnostiam a nemusíte sa obávať, že ste naleteli podvodníkom. Ak sa aj rozhodnete pre hypotéku zo známej nebankovej spoločnosti, pozorne si preštudujte obchodné podmienky a zmluvu o pôžičke. Ak narazíte na niečo, čo Vám nie je jasné, alebo čomu nerozumiete, vyjasnite si to čo najskôr a nepodpisujte zmluvu skôr, ako budete všetkým podmienkam a všetkým Vaším záväzkom 100% rozumieť. Ak by sa potom vyskytli problémy z dôvodu Vašej neinformovanosti, bude to len a len Vaša chyba, ktorej by sa dali veľmi jednoducho predísť.
Zdroj: smartpassiveincome.com

V tomto článku často spomíname nebankovú hypotéku, čo to vlastne je? Je to taký typ úveru, ktorý je poskytovaný nebankovými spoločnosťami, ktorý ale nesie znaky štandardného hypotekárneho úveru, s akým sa stretnete aj v banke. Rozdiel je väčšinou v tom, že nebankový sektor má vytýčené iné podmienky, ktoré sú podstatne ľahšie splniteľné, ako tie v bankách. O podmienkach sa často rokuje aj individuálne podľa toho, v akej finančnej situácii sa klient aktuálne nachádza. Základ by ale mal byť splnený v tom, že žiadateľ by mal mať minimálne 20 rokov a mal by byť občanom SR, poprípade ak je žiadateľ cudzinec, musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

Výhodou nebankových hypoték je to, že ich vybavíte o dosť rýchlejšie ako v banke a máte šancu ich získať, ak aj nie ste zrovna ukážkový typ klienta. Veľkou prednosťou je okrem rýchlosti jednoduchosť vybavenia. Často krát sa obídete bez komplikovaných papierovačiek. Ich azda najväčšou nevýhodou sú vysoké úroky, ktoré sú už typické pre nebankový sektor a treba si dať pozor na veľké množstvo zbytočných poplatkov, ktoré Vám v konečnom dôsledku môžu navýšiť požičanú čiastku o dosť vysoké percento.

Obľúbené príspevky