3. 4. 2013

Najčastejšie si požičiavame peniaze od rodiny a známych

Spoločnosť Provident nedávno uskutočnila prieskum medzi ľuďmi rozličných vekových skupín o tom, kde si najčastejšie požičiavajú peniaze. Z tohto prieskumu vzišli zaujímavé informácie. Nie je tajomstvom, že ľudia sa zadlžujú čoraz viac. Prvým dôvodom je to, že nezamestnanosť stúpa a často tak chýbajú peniaze na základné potreby. Druhým dôvodom je konzumná spoločnosť. Všade z reklám sa na nás valia výhodné akcie a tak ľudia, ktorí sú ľahko ovplyvniteľní reklamám prepadnú a kupujú si aj veci, ktoré v skutočnosti vôbec nepotrebujú v domnienke, že si kúpili výhodný tovar za skvelú cenu a ešte tak aj ušetrili.

Asi pre nikoho nebude prekvapením, že najmä mladí ľudia si požičiavajú peniaze od rodičov, od rodinných príslušníkov, alebo od známych. K tomuto sa priznalo 21 % opýtaných respondentov z prieskumu spoločnosti Provident. Sú to poväčšine ľudia vo veku 25 – 34 rokov, ktorí zarábajú mesačne menej ako 500 eur. Je to logické, keď sa nad tým zamyslíme. Väčšina mladých ľudí ide hneď po strednej škole na vysokú školu, pretože vysokoškolské štúdium sa dnes berie takpovediac ako povinná jazda pred začatím kariéry. Najčastejšie sa vysoká škola ukončí oko 25 roku života a potom nastupuje realita spojená s hľadaním si zamestnania. Všetci sme si tým prešli a prvé zárobky nie sú veľmi povzbudivé, ale začínať sa musí obrazne povedané od nuly. Avšak toto obdobie je spojené s najväčšími výdavkami v živote každého človeka. Stavanie sa na vlastné nohy predstavuje zabezpečenie si bývania, zariadenie interiéru, alebo kúpu vozidla. V bankách sa mladým ľuďom bez dobrého príjmu často otočia chrbtom a preto sa ani nemôžeme čudovať, že sa najčastejšie táto veková kategória obracia s prosbou o pomoc na rodičov, alebo známych, ktorí sú na tom finančne lepšie, ako oni.
Zdroj: savemoneymagazine.com

Z prieskumu spoločnosti Provident ďalej vyplýva, že 19 % žiadateľov o pôžičku si volí formu nákupov na splátky. Túto skupinu reprezentujú ľudia vo veku od 35-44 rokov, ktorí žijú v štvorčlenných rodinách – čiže už majú svoje vlastné deti a majú príjem vyšší ako 900 eur mesačne. Nákupy na splátky nevyužívajú mladšie ročníky od 18 – 24 rokov, takisto klienti, ktorí žijú len v dvojčlennej domácnosti s partnerom, či partnerkou, alebo dôchodcovia.

14 % opýtaných si peniaze zvyčajne požičiava od banky. Poväčšine to boli ľudia vo veku 35 -54 rokov, ktorí majú stabilnú prácu, ktorá im garantuje už niekoľko rokov čistý mesačný príjem vyšší ako 900 eur. Táto skupina ľudí vzbudzuje v banke najväčšiu dôveru, lebo je stabilná a predstavuje nízke riziko neschopnosti splácať úver. Žiadatelia o pôžičku v banke sú často vysokoškolsky vzdelaní ľudia, kvalifikovaní pracovníci, alebo podnikatelia.

Prekvapením boli len 4 % opýtaných, ktorí si požičiavajú peniaze od nebankových spoločností.

Obľúbené príspevky